geografie februari 2016

De GEObattle | Quinoa in de Betuwe | Geografi e rond 1900 niet enkel staatswetenschap | Carto-tattoo’s | Ebrodelta
| Het KNMI partijdig? | Zwerfstenen op het strand | ‘Een goede leraar is geen methodeslaaf'

Kennis

Geografie rond 1900: Niet alleen een staatswetenschap

De afgelopen decennia portretteerden vakhistorici de geografie van rond 1900 als een vakgebied dat koloniale en nationale belangen diende. Terecht. Maar er was ook plaats voor tegengeluiden, vooral van twee anarchistische geografen met ‘zeldzame zielenadel’.
 

geschiedenis
Kennis

Wondergraan Inca's op Hollandse klei

Sinds een paar jaar geldt quinoa, het wondergraan van de Inca’s, als superfood en is het een hype in het Westen. De prijzen verdrievoudigden. Quinoa groeit op de droge hoogvlaktes van Bolivia, Peru en Ecuador. Sinds vorig jaar wordt het ook in Nederland verbouwd. In één jaar vertienvoudigde het areaal.
 

landbouw
economie
Nederland
Opinie

De wereld op je schouder

De wereldkaart als tatoeage op je lichaam: het is hip. Wat betekent het, en kloppen de landkaarten wel? Martin de Jong vindt veel foto's op Instagram en Pinterest, en bekijkt ze nader.

Blog: Kaartlezen
Kennis

Het Noord-Oostzeekanaal in een notendop

Het Noord-Oostzeekanaal tussen Brunsbüttel en Kiel is een van de drukst bevaren kanalen ter wereld. De schepen, sluizen, bruggen en pontjes maken de waterstraat ook tot een toeristische trekker. Het 120 jaar oude kanaal heeft echter een forse opknapbeurt nodig.

infrastructuur
Duitsland
Opinie

Torre

Fietsen naar het hoogste geografische punt is niet in elk land mogelijk. In Porutgal wel: Frank van Dam beklimt de Torre (1993 meter).

Blog: Fietslandschappen
Portugal
Kennis

De 'fantastische' geografie van De Kleine Zeemeermin

Of ze nu Ondine, Lorelei of Ariël heten, alle meerminnen worstelen met de romantische idee dat het geluk daar is waar zij niet zijn. Ze ervaren wat theoreticus Homi Bhabha Unhomeliness noemt. Kunnen meerminnen zich ergens ‘thuis voelen’? Als het aan de filmmakers van Disney ligt, wel.
 

Kennis

De Ebrodelta opnieuw bezocht

De afzetproblemen voor rijst in de jaren '60 leidden tot de aanbeveling van een onderzoeksbureau het bodemgebruik in de Ebrodelta, een van Spanjes voornaamste rijstbouwgebieden, drastisch te veranderen. Nieuw onderzoek in 2015 laat zien hoe de delta zich daarna ontwikkelde.
 

Spanje
Opinie

Kraków

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het middeleeuwse centrum van Kraków vrijwel ongedeerd. In de Joodse wijken erbuiten speelden zich echter verschrikkelijke taferelen af – het historische decor van Schindlers List.
 

Blog: Oude kaart
stedentrip
toerisme
Krakau
Opinie

Het KNMI partijdig?

‘De alarmerende bevindingen van het KNMI waren slechts gebaseerd op tien warme novemberdagen [….] Het KNMI is klimaatpartijdig’, aldus Remco Dijkstra, woordvoerder milieu en klimaat van de VVD in de Tweede Kamer. Hij vindt het KNMI niet onafhankelijk.
 

klimaatverandering
Kennis

Zwerfstenen op het strand

Nederland is een land van zand, klei en veen. Enkel in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg komt vast gesteente voor. Stenen kennen wij vooral van het grindpad in de tuin en van sommige akkers in het oosten van het land. Van die ‘kiezels’ weet de doorsnee Nederlander bar weinig af.
 

geologie
Nederland
Opinie

'Een goede leraar is geen methodeslaaf'

Eind juni nam Geert van den Berg na 35 jaar afscheid van het onderwijs. Als redacteur bij de Geografenkrant (een voorloper van Geografie), voorzitter van de KNAG-afdeling onderwijs, lerarenopleider bij InHolland en de Hogeschool van Amsterdam, medeauteur en eindredacteur van het Handboek Vakdidactiek Aardrijkskunde en de methode BuiteNLand droeg hij in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van de schoolaardrijkskunde. Welke ideeën over goed AK-onderwijs levert deze rijke ervaring op?

onderwijs
Kennis

GEObattle

Op woensdagmiddag 25 november organiseert het Twickel College voor het eerst een GEObattle, waarin 20 teams van basisscholen in Hengelo en omgeving met elkaar strijden in aardrijkskundige battles. Het enthousiasme waarmee de leerlingen zich op de puzzels, opdrachten, quizzen en ontwerpopdracht storten, bewijst dat dit lokale initiatief een regionaal én nationaal vervolg verdient.
 

onderwijs