geografie januari 2017

Airbnb en stedelijk toerisme | Het nieuwe werken en de balans tussen werk en privé | De Grote Bosatlas 55e editie | Reykjavik:
stad zonder allure | Natuurlijke terrassen aan de Maas bij Kessel | Voluntourism nader bekeken

Kennis

Airbnb en stedelijk toerisme in Utrecht

Toerisme: gemengd genoegen?

De groei van Airbnb beroert de gemoederen. Buurtbewoners, hotelbazen en beleidsmakers maken zich zorgen. Ratelende rolkoffers, overlast en emotionele reacties domineren het debat. Welke invloed heeft Airbnb daadwerkelijk op het stedelijk toerisme?
 

toerisme
Utrecht
Kennis

Thuiswerken - en de balans tussen werk en privé

Je kunt tegenwoordig virtueel op meerdere plekken tegelijk zijn, waardoor tijd en locatie niet meer de activiteit voorschrijven. Onderzoek bij een verzekeringsmaatschappij die ‘het nieuwe werken’ introduceerde, wijst uit dat medewerkers thuis vasthouden aan traditionele werktijden, en vergaderruimtes op kantoor onverminderd druk bezet zijn. 

Nederland
Opinie

Orang-oetanvriendelijk broodbeleg

Martin de Jong maakt zich zorgen over leefgebieden van orang-oetans naar aan leiding van palmolieplantages op Kalimantan.

Blog: Kaartlezen
Indonesië
Nieuws

De wereld in kaart - De Grote Bosatlas 55e editie

In november verscheen de 55e editie van De Grote Bosatlas. Wederom iets dikker, aangepast aan een veranderende wereld en nieuwe exameneisen en voor het eerst ook digitaal. Geografie brengt de verschillen met de vorige editie in kaart.

recensie
Kennis

Reykjavik - verwondering in plaats van bewondering

IJsland bezoek je niet vanwege het mooie stedelijk landschap. Toch zal dat bij stadsgeografen en planologen op z’n minst verwondering opwekken.

IJsland
Opinie

Zuid-Limburg

Elke Nederlandse fietser heeft wel eens in Zuid-Limburg gereden. Al dan niet geïnspireerd door tv-beelden van de Amstel Gold Race of de Wereldkampioenschappen wielrennen in Valkenburg.

Blog: Fietslandschappen
Limburg
Kennis

Een terrasje zakken aan de Maas

De Maas bij Kessel

Hoe vaak ben je ziende blind? Ik was het twee keer, toen ik even in het Noord-Limburgse Kessel was, halverwege Venlo en Roermond. De derde keer, afgelopen voorjaar, zag ik het: dit dorp ligt niet zomaar aan de Maas; het ligt een stuk hoger. Maar waarom?
 

geomorfologie
Limburg
Kennis

Multicultureel Spanje

Spanje is de laatste decennia steeds meer een multiculturele samenleving geworden, met behalve (veelal Britse) pensionados vooral veel Marokkanen, Roemenen en Chinezen.
 

Spanje
Opinie

Werkt vrijwilligerswerk?

Onderschatte complexiteit in het ontwikkelingstoerisme

In het meinummer van Geografie zoomden drie Utrechtse onderzoekers in op de populariteit van vrijwilligerstoerisme onder westerse jongeren en de negatieve kanten daarvan. Kamiel Verhelst gaat vanuit zijn eigen ervaringen op zoek naar manieren waarop voluntourism kan bijdragen aan een betere bewustwording in het Westen én duurzame ontwikkeling in bestemmingslanden.
 

toerisme
vrijwilligerswerk
Zambia
Kennis

Lokale ngo's in Zuid-Afrika

Emma van de Schoor deed onderzoek in Zuid-Afrika, na Ghana het populairste Afrikaanse land onder vrijwilligerstoeristen. Ze sprak onder meer vier vrouwen die werkzaam zijn voor diverse lokale projecten. Ze waren opvallend relativerend over de cultuurverschillen: die zijn in Zuid-Afrika niets nieuws.

toerisme
vrijwilligerswerk
Zuid-Afrika
Opinie

Het Sint-Gillis-voorplein

Brussel is een stad van pleinen. Er zijn er niet alleen heel veel van, buurten worden er ook mee geïdentificeerd. De Kasteleinsbuurt en de Louizabuurt zijn respectievelijk vernoemd naar een marktplein en een verkeersplein. Een plein hoeft dus niet gezellig te zijn om er een buurt naar te vernoemen.
 

Blog: Brussels Lof
Brussel
Kennis

Kya Sands en Bloubosrand in Jo'burg

Johannesburg is verreweg de grootste stad van Zuid-Afrika en het economisch centrum van het land. De stad telt 4,4 miljoen inwoners; de voorsteden meegerekend zijn dat er meer dan 10 miljoen. Dat geheel is een lappendeken van zeer uiteenlopende wijken. Zoals Kya Sands en Bloubosrand in het noordwesten.

Apartheid
Zuid-Afrika