geografie september 2016

Ruimtelijke ongelijkheid in Brazilië | Geo-wandelroute in Sonsbeek | Community based experimenten in de stad | Brexit | Ik vertrek | ZieZo Marokko

Kennis

Ruimtelijke ongelijkheid in Brazilië

Er heerst onrust in Brazilië. De afgelopen tijd waren er grote demonstraties door voor- en tegenstanders van het overheidsbeleid. De onvrede heeft niet alleen te maken met de wijdverbreide corruptie – waarbij ook de geschorste president Dilma Roussef geen schone handen lijkt te hebben – maar evenzeer met de nog altijd bestaande ongelijkheid, ondanks stevige sociale programma’s in de afgelopen tien jaar. Een beschouwing vanuit de radicale geografie.

Brazilië
Opinie

De Ninoofsepoort

De Ninoofsepoort, of de Porte de Ninove zoals de meeste mensen ’m noemen, klinkt alsof hij in een sprookjesboek of een fantasy novel thuishoort, schrijft Manuel Aalbers.

Blog: Brussels Lof
Brussel
Kennis

Brexit zonder plan

Op 23 juni stemde een kleine meerderheid van de burgers in het Verenigd Koninkrijk vóór vertrek uit de EU. Hoe dat zou moeten en hoe men de toekomstige verhouding met de EU voor zich zag, bleef (en blijft) vooralsnog een vraagteken.

Europese kwestie
Europa
Kennis

Geo-wandelroute in Sonsbeek

Deze zomer is de elfde internationale kunsttentoonstelling in Park Sonsbeek te Arnhem. Die trekt elke keer tienduizenden bezoekers. Ook de geomorfologie van Sonsbeek en de omliggende stadsparken maakt een bezoek meer dan interessant.

fysische geografie
geomorfologie
Sonsbeek
Kennis

Kioskcultuur in het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied staat dit jaar in het teken van de Trinkhalle: de kiosk. In het straatbeeld van de voormalige industrieregio kom je de minisupermarktjes overal tegen. De kiosken hebben een belangrijke buurtfunctie, ook al neemt hun aantal langzaam maar zeker af.

Duitsland
Kennis

Innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken

Community based experimenten

In de Young Innovators League van de Universiteit Utrecht zoeken masterstudenten samen met stakeholders naar innovatieve oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Een verslag van vier community-based experimenten rond veiligheid, asielzoekershuisvesting, duurzaamheid en werkgelegenheid.
 

Nederland
Amsterdam
Rotterdam
Kennis

Ik vertrek

Op zoek naar de persoonlijke redenen voor migratie uit Nederland

Migratie wordt vaak bestudeerd aan de hand van push- en pull-factoren. Maar dat volstaat niet, betoogt Marco Eimermann op basis van onderzoek naar Nederlandse gezinnen die naar het Zweedse platteland trokken. Hoe onderzoek je de precieze beweegredenen achter zo’n complex proces als migratie?
 

migratie
Nederland
Zweden
Opinie

Graubünden

Frank van Dam fietste door Graubünden, een voor een geograaf interessant landschap waarin het bergland een viervoudige waterscheiding vormt tussen het stroomgebied van de Rijn, de Donau (in dit geval de Inn), de Po en de Adige.

Blog: Fietslandschappen
Zwitserland
Kennis

De ware aard van het versterkte broeikaseffect

De wetenschappelijke discussies over de opwarming van de aarde en het broeikaseffect gaan meestal over de hoofden van het lekenpubliek heen. John van Boxel doet een manmoedige poging zonder ingewikkelde formules uit te leggen hoe het zit.

broeikaseffect
Nieuws

www.geografie.nl

Meer dan een website bij het tijdschrift

Veertien jaar na de scheiding van de websites www.knag.nl en www.geografie.nl zijn ze weer verenigd in de portal www.geografie.nl.
 

Nieuws

ZieZo Marokko

Reis mee met je klas

Met zes eerste klassen naar Marokko, kan dat? Jazeker: boek bij het Tropenmuseum Junior in Amsterdam een bezoek van twee uur aan de tentoonstelling ZieZo Marokko en vertoef in een andere wereld.
 

onderwijs