Beloopbare steden

1 oktober 2014
Auteurs:
Martin de Jong
geograaf en journalist
Dit artikel is verschenen in: geografie oktober 2014
Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Opinie
lopen
FOTO: DAKOTILLA/FLICKR

In de Verenigde Staten zijn food deserts een bekend fenomeen. Henk Donkers schreef er vorig jaar al over in het oktobernummer van Geografie. Het gaat om stedelijke gebieden waar in een wijde omtrek weinig of geen vers voedsel te koop is. Een schaarste die de leefbaarheid aantast en gezondheidsproblemen als obesitas en diabetes versterkt. De twee kaarten laten zien in welke delen van New York en Indianapolis je binnen vijf minuten lopen levensmiddelen kunt kopen. Het zijn de steden die het best en het slechtst scoren op de voedselkaart van Walk Score. Slechts 6 procent van de bewoners in Indianapolis vindt binnen vijf minuten loopafstand vers voedsel. Van de New Yorkers is dat bijna driekwart. Alleen Staten Island, toch altijd een beetje het sufferdje onder de vijf boroughs, vertoont lege plekken. Behalve New York zitten ook San Francisco en Philadelphia boven de 50 procent. Oklahoma City en Charlotte scoren net als Indianapolis laag.

Walk Score verzamelt data van loopafstanden naar allerlei voorzieningen. De kaarten zijn interactief, zodat je kunt inzoomen in een gebied en zelf criteria kunt opgeven. Als bijvoorbeeld de grens wordt verschoven van vijf minuten naar een kwartier lopen, heeft 37 procent van de bewoners van Indianapolis toegang tot vers voedsel. Diverse Amerikaanse steden maken inmiddels gebruik van de gegevens. Zo liet Washington DC in het duurzaamheidsplan voor de stad vastleggen dat minstens driekwart van de bewoners toegang moet krijgen tot ‘gezond en lokaal voedsel’ binnen een kwart mijl (ongeveer 400 meter) van de woning. Ook in Chicago – het voorbeeld dat Henk Donkers aanhaalde – lijkt de trend te keren dankzij de vestiging van nieuwe winkels en introductie van versvoedselafdelingen in drogisterijketen Walgreens. Michelle Obama kwam er speciaal voor op bezoek.

Slechts 6 procent van de stedelingen in Indianapolis vindt binnen vijf minuten loopafstand vers voedsel

Het is niet toevallig dat de beloopbare stad juist in de Verenigde Staten in de belangstelling staat. De liefde voor de auto lijkt een beetje bekoeld in het land van de eindeloze voorsteden. De nadelen van almaar uitdijende steden krijgen meer aandacht: bewoners die lange afstanden per auto moeten afl eggen om op de plaats van bestemming te komen, waardoor ze minder gezond, minder welvarend en minder gelukkig worden. Geografische data als van Walk Score kunnen helpen gerichte maatregelen te nemen.

De compactere Nederlandse steden doen het gemiddeld ongetwijfeld beter dan hun Amerikaanse soortgenoten. Toch kunnen gegevens over afstanden ook voor Nederland relevant zijn, want nu ouderen langer thuis blijven wonen, ook als ze hulpbehoevend zijn, komen er meer inwoners met een kleine actieradius. Daarnaast vertoont het autobezit onder jongeren een dalende trend, waardoor een grotere groep mensen is aangewezen op het openbaar vervoer, de fiets of de benenwagen. Weten we eigenlijk hoeveel Nederlanders het moeten stellen zonder groenteboer of bakker binnen handbereik? 

lopen
FOTO: WALK SCORE
De interactieve kaarten van Walk Score tonen de toegang tot voorzieningen op loopafstand in Amerikaanse steden. Hier Indianapolis