geografie mei 2014

Gedenktekens van '40-'45 | Stolpersteine | Wilders en nieuwe anti-EU-coalitie in Brussel? | Taalstrijd Oekraïne | Cameratoezicht in de stedelijke nacht | WK Voetbal Brazilië & klimaat | De Geo Future School

Kennis

Onze 3651 oorlogsmonumenten

Oorlogsmonumenten zijn in het hele land te vinden, maar op sommige plekken in het bijzonder. Ze verwijzen naar verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog en zijn in twee golven tot stand gekomen. Het herdenken veranderde daarbij duidelijk van accent.

Nederland
Kennis

De Hollandse schouwburg - Theater, deportatieplaats, plek van herinnering

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam fungeerde in de Tweede Wereldoorlog als macaber tussenstation in de reis naar de dood voor verreweg de meeste Joodse vervolgden. Een bijzonder boek schetst de historie van het gebouw en de ontwikkeling tot de plek van herinnering die het nu is.

Nederland
Kennis

Stolpersteine: attenderen op individuele lotgevallen

Een Duitse kunstenaar metselt steentjes met opschrift in het plaveisel voor de huizen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Er ontstaan kringen van geïnteresseerden en het initiatief trekt bredere aandacht in heel Europa. Passanten worden ter plekke geattendeerd op een persoonlijke tragedie.
 

Nederland
Kennis

Wilders spint mee aan anti-coalitie in Brussel

Hoeveel eurosceptici telt het Europese Parlement na de verkiezingen in mei, en gaan zij de krachten bundelen? De voorbereidingen voor een nieuwe fractie zijn al een tijd aan de gang, getuige de tweets van Geert Wilders over een anti-EU-coalitie in het EP, na de breuk in de Nederlandse gedoogcoalitie. Of het zover komt is nog de vraag.

Europese kwestie
Europees Parlement
Europa
Kennis

Taalstrijd in Oekraïne

Na de Russische annexatie van de Krim wacht de Oekraïne gespannen op wat volgt. Ook in het zuiden en oosten van het land wonen grote groepen Russisch sprekenden. Taal blijkt een grotere splijtzwam in de samenleving te zijn dan velen voor mogelijk hielden, aldus Germ Janmaat.
 

Oekraïne & Rusland
geopolitiek
Oekraïne
Opinie

Nieuwe serie: Stedelijk uitgaansleven en surveillance

Nieuwe serie over de stedelijke nacht. Als het donker wordt, verandert de stad: een nachtelijke economie ontwaakt en uitgaanders en portiers kleuren het straatbeeld. 

Als de nacht valt
Nederland
Opinie

De kunst van het kijken: Cameratoezicht in de stedelijke nacht

Cameratoezicht en veiligheid gaan voor velen hand in hand, zo ook in de stedelijke nacht. Maar wie bepaalt wat er met camerabeelden gebeurt? En wat is veilig en wat verdacht? We volgen cameraoperators en hun begeleiders in Rotterdam.
 

Als de nacht valt
Rotterdam
Kennis

WK voetbal Brazilië 2014: Toernooi van afstanden en (weers)omstandigheden

Louis van Gaal noemde het komende WK Voetbal in Brazilië een toernooi van (ongunstige) omstandigheden. De afstanden tussen de twaalf speelsteden in dit gigantische land zijn groot en de klimaatomstandigheden zeer uiteenlopend.
 

sport
Brazilië
Opinie

Aardrijskundeles van Martine Korpel

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Martine Korpel vindt de relatie tussen het landschap en de mens het wezen van de geografie. 'We zijn niet voor niets de wetenschap van bruggen bouwen.'

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs
Kennis

De Geo Future School: een geo-opleiding voor de toekomst

Heel wat scholen profileren zich in een bepaalde richting, bijvoorbeeld als technasium, business school of cultuurschool. Wat ontbreekt, is een stroom die leerlingen stimuleert na te denken over de toekomst van planeet aarde en in contact brengt met de werkvelden waarin Nederland een mondiale speler is – want daar zitten ze te springen om aanwas. Zo werd de Geo Future School geboren.
 

onderwijs
Geo Future School
Opinie

Post Tenebras Lux

De Gaiahypothese stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is. Post Tenebras Lux: een film die de gepijnigde ziel van stedelingen toont.

Blog: Gaiahypothese