%1

Nieuws

Leerlingen winnen Aardrijkskunde filmprijs

Op 6 oktober vond de finale van de Aardrijkskunde Filmwedstrijd plaats in het Museon-Omniversum in Den Haag. Vier leerlingen van het Gymnasium Celeanum wonnen de eerste prijs in de categorie bovenbouw met hun korte film over voorzieningen en activiteiten in Stadshagen. In de categorie onderbouw wonnen vier leerlingen van het Sint-Janslyceum met hun film over het behouden van droge voeten in Hurwenen.  

 

150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws

In actie voor jouw leefomgeving

Van 9 tot 13 oktober gaan jongeren van 10 tot 14 jaar gewapend met een app op hun mobieltje een chillplek in hun buurt inspecteren. Met die gegevens kan de gemeente of buurtvereniging actie ondernemen om die plek nóg mooier en leuker te maken. Doet jouw klas ook mee?

150 jaar KNAG
onderwijs
Opinie

Ruimte voor Transitie

Impressie van het lustrumcongres

Geografie was, is en blijft een zeer breed, multidisciplinair en alsmaar veranderend vak. Maar ook met een aantal constanten. Zoals Rob van der Vaart schreef in de inleiding van het jubileumnummer van Geografie, greep het KNAG in 1983 ‘het honderdjarig bestaan vooral aan om zichzelf in de kijker te spelen als een club die bijdraagt aan het maatschappelijk debat’ en gingen ‘maar liefst twee van de drie lustrumactiviteiten over de Derde Nota Ruimtelijke Ordening’.

150 jaar KNAG
Nieuws

Tentoonstelling Open Kaart: twee nieuwe aanwinsten te zien

Het Allard Pierson heeft twee nieuwe aanwinsten aan de tentoonstelling Open kaart toegevoegd. Het gaat om een uniek exemplaar van Carel Allards Atlas Minor, dit boek vormt een belangrijke schakel in de geschiedenis van de Amsterdamse atlasproductie uit de achttiende eeuw, en een ogenschijnlijk onopvallende plattegrond van Amsterdam uit 1918 met verrassende details. 

150 jaar KNAG
Nieuws

Special Caert-Thresoor over 150 jaar KNAG

Caert-Thresoor is het enige Nederlandse tijdschrift dat gewijd is aan historische kartografie. Juni dit jaar verscheen een special, die enkel over KNAG-materiaal gaat.

150 jaar KNAG
cartografie
Nieuws

Presentaties lustrumcongres

Op 9 juni 2023 was het lustrumcongres Ruimte voor transitie. We kijken terug op een zeer geslaagde dag en danken alle deelnemers, en sprekers voor het enthousiasme! De presentaties die je tijdens de dag zag zijn hier te vinden.

150 jaar KNAG
Nieuws

Lustrumnummer Geografie

Het lustrumnummer van Geografie uit! We vieren het 150 jarig bestaan van het KNAG met dit dubbeldikke nummer.

150 jaar KNAG
Opinie

Lustrumeditie Geografie: 150 jaar KNAG - Wereld in transitie

Het 150e jaar van het KNAG vieren we wederom met een extra dikke Geografie. Dit keer draait het niet zozeer om de jubilaris, maar om het onderwijs, de wetenschap en geografie in de praktijk in de afgelopen vijftig jaar. Ben de Pater, Leo Paul, Rob van der Vaart en Florien Willems vormden de gastredactie van dit lustrumnummer. Zij zorgden voor de inhoud, met artikelen van eigen hand en van allerlei geografen betrokken bij onderwijs, wetenschap of werkend in de praktijk.

150 jaar KNAG
Kennis

Praktijk: Geografie in de praktijk

In 1935 hield Louis van Vuuren, hoogleraar sociale geografie in Utrecht, op de Eerste Nederlandse Geografendag – min of meer de voorloper van de hedendaagse KNAG Onderwijsdag – een toespraak over ‘de geschiktheid van den sociaal geograaf voor beroepen in het praktische leven’. Hij voorspelde dat geografen zouden worden ingeschakeld bij onderzoek ter voorbereiding van ruimtelijke plannen (‘want een plan voor stadsuitbreiding is niet en is nooit geweest een technisch ingenieursprobleem’).

150 jaar KNAG
Kennis

Dekolonisatie

In 2003 werd het 130-jarig bestaan van het KNAG gevierd met een groots opgezette tentoonstelling in het Tropenmuseum en een meer dan 380 pagina’s dikke catalogus, In kaart gebracht met kapmes en kompas. Met het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap op expeditie tussen 1873 en 1960. Het boek vertelt over de tientallen expedities waarbij het KNAG betrokken was, vooral naar Indonesië en Suriname, en toont afbeeldingen van de naar Nederland meegenomen en tentoongestelde etnografische voorwerpen.

150 jaar KNAG
dekolonisatie
Kennis

Onderwijs: Aardrijkskunde!

1973: het KNAG bestaat honderd jaar. In het jaarverslag maakt de secretaris melding van de bijzondere activiteiten die plaatsvinden om deze verjaardag te vieren. Het genootschap grijpt het honderdjarig bestaan vooral aan om zichzelf in de kijker te spelen als een club die bijdraagt aan het maatschappelijk debat. Maar liefst twee van de drie lustrumactiviteiten gaan over de Derde Nota Ruimtelijke Ordening. Waar is het aardrijkskundeonderwijs bij de feestelijkheden?

150 jaar KNAG
Kennis

Geograaf in vastgoed

‘De huizencrisis tackelen vergt een brede geografische blik’ 

Over de vastgoedwereld wordt weinig geschreven in Geografie. Maar vastgoedontwikkelingen zijn van grote invloed op de ruimtelijke ordening. Dat blijkt uit een gesprek met Arnold Eisses, partner in het vastgoed-adviesbureau abcnova. ‘Een vastgoedobject staat altijd in de context van de stad eromheen.’

150 jaar KNAG
Kennis

Geograaf in de journalistiek

´De opleiding leerde mij met kritische blik kijken’

Hoewel minder dan historici vinden ook geografen werk in de journalistiek. Bijvoorbeeld Cunera van Selm (59), eindredacteur en chef verslaggevers bij RTV Noord. Na een echte geografische baan kwam ze terecht in de journalistieke wereld. Daar is ze als een vis in het water.

150 jaar KNAG
Kennis

Geograaf bij Natuurmonumenten

Het landschap is een brug tussen verleden en toekomst

Michiel Purmer staat dagelijks met zijn voeten in de klei of tussen de archiefkasten. Als Erfgoedspecialist voor Natuurmonumenten draagt hij zorg voor ons landschappelijk verleden. Nog elke dag ziet hij zijn geografiebasis terug in het werk. ‘De klassieke ruimtelijke bril is écht belangrijk.’

150 jaar KNAG
Kennis

Geograaf bij BuZa

Midden in de actualiteit

Jopy Willems werkt als senior beleidsmedewerker Water bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze wist al jong dat ze ‘iets’ met of in het buitenland wilde gaan doen. Aardrijkskunde vond ze leuk op de middelbare school, en zo was Sociale Geografie en Planologie (SGPL) voor haar een logische studiekeuze. Ze vertelt over haar loopbaan tot nu toe en we ontdekken dat ze altijd midden in de actualiteit zit.

150 jaar KNAG
Kennis

Uit het KNAG-archief: GeoWeek

150 jaar KNAG
Kennis

GIS in de praktijk

Van digitale kaartenmaker naar informatiemakelaar

De toepassing van Geografische Informatiesystemen is de laatste twintig jaar razendsnel toegenomen. Vijf bevlogen experts leggen aan de hand van praktische voorbeelden uit dat GIS kosten kan besparen, maar ook de wereld beter kan maken. Je bent pas een goede  informatiemakelaar als ruimtelijk denken in je dna zit.

150 jaar KNAG
GIS
Kennis

Leefomgeving is ook ruimte

De geografische bril van het PBL

De grote leefomgevingsopgaven waarvoor Nederland staat – klimaatverandering,  energietransitie, spanning tussen landbouw en natuur – komen voor een groot deel samen in de ruimte. Bij het Planbureau voor de Leefomgeving is de ‘geografische bril’ daarom onontbeerlijk. Hoeveel geografen werken er eigenlijk bij het PBL? En wat zijn hun achtergronden, motieven en werkvelden? Een kleine verkenning.

150 jaar KNAG
Kennis

Gelinde Groenveld: ‘Geografen kijken altijd breed’

Gelinde Groeneveld laat zich als zzp’er inschakelen voor ‘strategisch advies en procesbegeleiding’. Ze kijkt terug op ruim 25 jaar werkervaring met gebiedsontwikkeling. We stelden haar enkele vragen. ‘Het is nooit zwart-wit.’

150 jaar KNAG
Kennis

Consultancy: biotoop van geografen

Niet langer docent of overheidsplanoloog

Architectenbureaus en ingenieursbureaus waren er al heel lang, maar ‘geografenbureaus’  bestonden tot omstreeks 1980 nauwelijks. Daarna begonnen ze aan een ware opmars.

150 jaar KNAG
Kennis

Steeds meer variatie in sociaal-geografische methoden

Geografie als wetenschap

Van een methodologische revolutie zoals in de jaren 1960-70 is geen sprake, maar van een stilstand evenmin. Nieuw manieren om data te verzamelen en te analyseren zijn volop in ontwikkeling. Toenemende rekencapaciteit maakt kwantitatieve analyses steeds complexer. Daarnaast bloeien kwalitatieve methoden.

150 jaar KNAG
onderzoek
Kennis

Innovatieve technieken in de fysische geografie

Meten is weten

Drones, terrestrische laserscanners, grote schaalmodellen, luminescentiedateringen: de hedendaagse fysisch geograaf beschikt over een arsenaal aan technieken waarvan voorgangers niet eens konden dromen. We duiken hier wat dieper in de mogelijkheden.

150 jaar KNAG
fysische geografie
Kennis

Water, zand en vegetatie in bergen, rivieren en delta’s

Trends in fysisch-geografisch onderzoek

De fysische geografie in Nederland heeft zich de afgelopen decennia stormachtig ontplooid. Wat zijn de voornaamste ontwikkelingen in het vakgebied?

150 jaar KNAG
fysische geografie
Kennis

Geografische opleidingen op universiteiten

‘Activerend onderwijs’ is nu het devies

Het universitaire landschap is in veertig jaar ingrijpend veranderd, en dat is terug te vinden bij de geografische opleidingen. Schaalvergroting, disciplinaire verwatering, internationalisering, meer aandacht voor vaardigheden. Krijgen de afgestudeerden nog wel een ruimtelijke bril aangemeten?

150 jaar KNAG
Kennis

Geografisch onderzoek vroeger en nu

Van hobbyisme naar professionalisme

Een proefschrift schrijven is al lang niet meer eenzaam zwoegen aan een zelfgekozen onderwerp. Onderzoek gebeurt nu in teamverband, met deadlines en tussentijdse beoordelingen.

150 jaar KNAG
Kennis

Stad-landverschillen en de rurale geografie

Continuüm of kloof?

In de jaren 1970 ontwikkelde agrarische geografie zich tot rurale geografie, omdat het platteland steeds minder boerenland werd. De aandacht verschoof naar immateriële ‘beelden van het platteland’, die een hoofdrol spelen in ‘de kloof’ tussen stad en platteland die rondzingt in politiek en media. Hoog tijd deze te dichten met hernieuwde aandacht voor feitelijke ontwikkelingen op het platteland.

150 jaar KNAG
Kennis

Middelpuntvliedende krachten overheersen in de academische sociale geografie

Het zijn werelden van verschil: sociale geografie in de jaren 1970 en nu. Nieuwe interdisciplines leiden tot fragmentatie van traditionele disciplines, en de wetenschappelijke gemeenschap van geografen is diverser en internationaler geworden. 

150 jaar KNAG
Kennis

[5] De missigit van Kota Radja in 1873

Toen troepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in april 1873 voet aan wal zetten op Atjeh, was hun topografische kennis van het sultanaat gebrekkig. Dat kwam ze duur te staan: de expeditie liep uit op een bloedig fiasco en de Nederlanders dropen na zeventien dagen af.

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
Kennis

Uit het KNAG-archief: Een pijnlijk verhaal

Het KNAG is ontstaan in de tijd van de Verlichting en de wetenschap, maar ook de tijd van imperialisme en kolonialisme. Het werd in 1873 opgericht door vier leraren aardrijkskunde met als doel ‘vermeerdering der kennis van de Aardbol’.

150 jaar KNAG
Kennis

Kritisch (leren) kijken naar ‘snelle kaarten’

Kaarten tonen in één oogopslag een veelheid aan data en helpen ruimtelijke patronen te ontdekken. Daarbij is zelf een kaart maken makkelijker dan ooit. Maar kaarten zijn meer dan neutrale visualisaties, zoals weer bleek bij de recente discussie rond ‘De Stikstofkaart’ (Geografie januari 2023). Aandacht in het onderwijs voor een kritisch cartografisch perspectief is daarom belangrijker dan ooit. 

150 jaar KNAG
Kennis

Van pootaardappels tot wereldburgers

Aardrijkskunde op de basisschool in de afgelopen decennia

Sinds de jaren 1970 is het aardrijkskundeonderwijs op de basisschool en op de pabo flink veranderd. Het vak maakt steeds vaker deel uit van een groter geheel, waarbij de vakkennis in de verdrukking komt. Maar de maatschappelijke relevantie en de rol van de leerling zijn meer op de voorgrond getreden – althans in de doelstellingen van vak- en leergebied.

150 jaar KNAG
onderwijs
Kennis

‘Die bol is letterlijk alles’

Leerlingen aan het woord over aardrijkskunde 

Over het leven van middelbare scholieren zijn veel boeiende geografische vragen te stellen, bijvoorbeeld over hun ruimtelijk gedrag in de eigen leefomgeving. Maar leven er ook geografische vragen bij scholieren zelf? Hoe denken zij anno 2023 over de wereld? En wat is hun beeld bij het vak aardrijkskunde?

150 jaar KNAG
onderwijs
Kennis

Aardrijkskundedocenten en het KNAG

Bevlogen en gretig op de KNAG-Onderwijsdag

Wat houdt aardrijkskundeleraren vandaag de dag bezig en waar halen ze hun inspiratie vandaan? Wat hebben ze zien veranderen en waar kan het volgens hen beter? Een openhartig gesprek met collega’s uit het hele land. 

150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws

Onderwijsgeografisch onderzoek: een rijke oogst

De kwaliteit van het aardrijkskunde- en geografieonderwijs verbeteren vereist onderzoek. Dat kan op allerlei manieren. Via observaties in de klas, analyse van leerplannen en leerlingenmateriaal en via interviews met leerlingen en docenten. Dit onderzoek neemt de laatste decennia toe en het levert veel op.

150 jaar KNAG
onderwijs
Kennis

Uit het KNAG-archief: Onderwijsdag

De Onderwijsdag wordt een vast onderdeel op de KNAG-jaarkalender, met lezingen, workshops en een bedrijvenmarkt, en groeit uit van een bijeenkomst met tweehonderd deelnemers tot een mega-event dat vóór corona meer dan duizend belangstellenden trekt. Daarmee bereikt het evenement wel de grens van wat in deze opzet mogelijk is. De Onderwijsdag is zo populair dat er de laatste jaren mensen teleurgesteld moeten worden. Vanwege (brand)veiligheid en vergunningen is het soms noodzakelijk de inschrijving voortijdig te sluiten.

150 jaar KNAG
onderwijs
Kennis

Waar gaat aardrijkskunde over?

Een essay over vijftig jaar curriculum

De onderwijsgeografische ambities van zo’n vijftig jaar geleden zijn lang niet allemaal waargemaakt in de leerplannen en de schoolpraktijk. Maar de inhoud van de aardrijkskunde beweegt wel mee met trends in onderwijs, vak en samenleving.

150 jaar KNAG
onderwijs
Kennis

Het KNAG en de koloniale erfzonde

Dekolonisering zonder einde?

Het KNAG, de geografische wetenschappen en het aardrijkskundeonderwijs hebben hun wortels in de koloniale tijd. Bezinning op dat verleden is nodig om tot dekolonisatie van kennis te komen.

150 jaar KNAG
dekolonisatie
Kennis

Wetenschap: Geografie op de universiteit

In 1873, oprichtingsjaar van het KNAG, waren er geen universitair opgeleide geografen in Nederland. Die kwamen er pas nadat in 1877 C.M. Kan, leraar op een hbs in Utrecht en medeoprichter en secretaris van het KNAG, in Amsterdam werd benoemd tot hoogleraar geografie, na lobbywerk van het genootschap. In 1908 kreeg ook de universiteit in Utrecht professoren in de sociale en fysische geografie. Het waren aanvankelijk bijvakken; pas in 1922 werden ze volwaardige universitaire opleidingen in Amsterdam en Utrecht.

150 jaar KNAG
Kennis

Geo-ict sterk in verandering

Als je docenten vraagt naar de grootste verandering in het aardrijkskundeonderwijs van de afgelopen jaren, noemen ze digitalisering en geo-ict vaak als eerste. De introductie en diffusie van geo-ict gingen echter met horten en stoten, en nog steeds zijn er uitdagingen.

150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws

Filmfestival KNAG 150 jaar

Zaterdag 10 juni – save the date!

Het verkennen van de aarde is altijd een drijfveer geweest van de geografie, ook van ons jarige genootschap. Het KNAG organiseert dit lustrumjaar een cultureel evenement dat draait om onze planeet, het filmfestival Ode aan de Aarde in Kinepolis te Utrecht, op zaterdag 10 juni van 10 tot 21 uur.

150 jaar KNAG
film
Kennis

[4] De Maxwell Grant in 1873

In de KNAG-collectie bevinden zich drie kaarten uit 1873 over de Maxwell [Land] Grant in New Mexico. Het gaat om een geologische kaart, een landbouwkaart en een kaart van geplande spoorwegverbindingen. Wat is het verhaal erachter?

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Kennis

Nederland in transitie [2]

Het lustrumcongres Ruimte voor Transitie op 9 juni draait om vier zeer urgente thema’s die enorme investeringen én nieuwe manieren van denken vereisen. Deel 2 van een vooruitblik.

150 jaar KNAG
Nederland
Kennis

[3] Japara in 1873

In 1873 verscheen een grote kaart van het Javaanse schiereiland Muria (94 x 122 cm), uitgegeven door het Topographisch Bureau in Den Haag. Deze toont een gedetailleerd beeld van de residentie Japara, inclusief de enorme vulkaan en dichtgeslibde zeestraat.

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Indonesië
Kennis

Nederland in transitie [1]

Het lustrumcongres Ruimte voor Transitie op 9 juni draait om vier zeer urgente thema’s die enorme investeringen én nieuwe manieren van denken vereisen. Een vooruitblik in twee delen.

150 jaar KNAG
duurzaamheid
Nederland
Nieuws

Friese leerlingen druk bezig met aardrijkskundige filmwedstrijd

Leerlingen van het Friese !mpulse Kollum, school van OSG Piter Jelles, hebben afgelopen week hard gewerkt om een aardrijkskundige film op te nemen voor de filmwedstrijd in het kader van 150 jaar KNAG.

150 jaar KNAG
Nieuws

Feestelijke opening tentoonstelling Open Kaart

Jubileumjaar KNAG

1 maart openden directeur Els van der Plas van Allard Pierson en kaartconservator Reinder Storm de tentoonstelling Open Kaart– van atlas tot streetmap. Allard Pierson organiseert de tentoonstelling naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van het KNAG in 2023. In de tentoonstelling reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen én werp je een blik in de toekomst

150 jaar KNAG
Kennis

Migratie voorbij het 'centrum'

Als ik iets leer van migrant city Kolkata, waar ik momenteel verblijf, is het dat migratie nooit in één richting verloopt. En dat het denken in centrum vs. periferie ver af staat van de alledaagse werkelijkheid. Europa is niet het centrum van de wereld – ook niet voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en ontheemden.

150 jaar KNAG
migratie
Kennis

[2] Rotterdam in 1873

Door stedenbouwkundige ontwikkelingen in Rotterdam veranderde het stratenplan in de 19e eeuw voortdurend. Hierdoor nam de vraag naar nieuwe plattegronden toe. Dit plan van Rotterdam uit 1873 is een van de vele commercieel uitgegeven stadskaarten uit die tijd. Details op de kaart vertellen over de stad en zijn ontwikkeling.

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Rotterdam
Kennis

[1] Nederland in 1873

In 1873 verscheen deze kaart van het Koninkrijk der Nederlanden met een bijkaart van het Groothertogdom Luxemburg, dat in die tijd onder het huis van Oranje-Nassau viel. Aan de zijkanten staan – nogal verrassend – de wapens van zestien landen in Europa, met teksten waarin het wemelt van de spelfouten.

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Nederland
Kennis

Aardrijkskundeonderwijs en raciale geletterdheid

Premier Rutte noemde de Nederlandse excuses over het slavernijverleden op 19 december ‘een eerste stap’. De volgende is werken aan meer bewustwording van dat schuldige verleden, ongelijkheid, racisme en de hedendaagse doorwerking ervan. Om te beginnen in het onderwijs – bij alle vakken en zeker bij aardrijkskunde.

150 jaar KNAG
onderwijs
Nieuws

Lustrumactiviteiten 150-jarig KNAG: Wereld in transitie

Met de slogan Wereld in transitie gaan we het KNAG-lustrumjaar 2023 in met een breed scala aan activiteiten. We nodigen KNAG-leden en andere geïnteresseerden uit te komen kijken, luisteren en meedoen. Er zijn ook uitdagende activiteiten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

150 jaar KNAG
Nieuws

Filmwedstrijd - Schrijf je nu in!

Daag je leerlingen uit de leefomgeving op een nieuwe manier te ontdekken door ze zelf een film te laten maken! Vanwege het 150-jarig jubileum organiseert het KNAG een filmwedstrijd rond het thema ‘Jouw aarde – jouw Nederland – jouw omgeving’.

150 jaar KNAG
Opinie

Bijna ‘uitgezworven’

Hij is het oudste KNAG-lid en de oudste lezer van Geografie: Fred Hisschemöller. Op 5 juni werd hij 100 jaar. Een paar maanden eerder verscheen zijn autobiografie. Op bezoek bij een ongewone aardrijkskundedocent, in Bilthoven.    

150 jaar KNAG
KNAG
Nieuws

Holland tusschen Maas en IJ

KNAG-tentoonstelling in het Stedelijk Museum

150 jaar KNAG
KNAG-collectie
Nederland
Opinie

In gesprek met Reintje en Rob Paaijmans: de wereld de klas in, de klas de wereld in

In 2023 bestaat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap 150 jaar. In de aanloop naar deze bijzondere verjaardag speken we met KNAG-leden van verschillende generaties. Deze keer: Reintje en Rob Paijmans

150 jaar KNAG
KNAG
Opinie

In gesprek met: het jongste KNAG-lid

In 2023 bestaat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap 150 jaar. In de aanloop naar deze bijzondere verjaardag spreken we met KNAG-leden van verschillende generaties. Deze keer: het jongste KNAG-lid.

150 jaar KNAG
Opinie

In gesprek met Klaas Prins: Geen onvoldoendes

Begin vorig jaar stond in Geografie een oproep aan leden om mee te denken over het komende lustrum. Kees Prins (93) meldde zich toen direct en vertelde hoe hij meer dan vijftig jaar geleden bij het KNAG betrokken raakte.

150 jaar KNAG