Ton Dietz

Ton Dietz

Afrika-Studiecentrum Leiden
Recente publicaties

Terugblik op Nederlands boek over de Afrikaanse landbouw uit 1987

Tijdschrift Geografie
Ton Dietz Jan Sterkenburg

Gedachtegoed Jan Hinderink (†)

De analyses in het veel geciteerde Agricultural Commercialization and Government Policy in Africa van de op 10 december jl. overleden Jan Hinderink en collega-geograaf Jan Sterkenburg blijken na 37 jaar nog steeds valide. Maar een heruitgave als e-book volstaat niet. Nieuwe ontwikkelingen in de afgelopen veertig jaar roepen om een vervolg. Er zijn genoeg Afrikaanse wetenschappers om de pen over te nemen.  

landbouw
Afrika

Subregional Human Development Index. Hoofdsteden en regionale ongelijkheid

Tijdschrift Geografie
Ton Dietz

Onderzoek naar regionale ongelijkheid werd lange tijd bemoeilijkt door de gebrekkige en versnipperde gegevens. Er is nu een fantastische datamijn, de Subregional Human Development Index, waaruit wetenschappers, docenten, studenten en scholieren vrijelijk kunnen putten. Zo blijkt de regionale ongelijkheid in het tijdperk van neoliberalisme over de hele linie verminderd – maar niet qua inkomen.    

regionale ongelijkheid

Migratie vanuit Afrika 2015-2019: wen er (nog steeds) maar aan

Ton Dietz

Ruim drie jaar terug concludeerden Hein de Haas en Ton Dietz in Geografie dat de migratie vanuit Afrika door de toegenomen welvaart niet was gedaald maar juist was gestegen. De nieuwste cijfers laten zien dat de intercontinentale migratie opnieuw is toegenomen – zowel absoluut als relatief. 

migratie
Human Development Index
Afrika
Meer publicaties