geografie april 2018

Wegen zonder naam | Duister toerisme | Steden worstelen met Airbnb | Het grensland als atelier | Catalonië en de EU | De berg die omlaag kwam | De wijk van de toekomst

Opinie

Wegen zonder naam

op zoek naar de verborgen kasseistroken van ons land

Kasseien lagen vroeger overal, tot ze stilaan moesten wijken voor straatklinkers, betonplaten of onder teerlagen verdwenen. Op enkele plekken bleven stukjes bewaard, en daarop draaien wielrenners nog altijd hun rondjes, ook in Nederland. Maar voor hoe lang nog?

geschiedenis
Nederland
Kennis

Stedelijke worsteling met Airbnb

Wereldwijd worstelen steden met het fenomeen Airbnb. Hoe kunnen ze profiteren van toenemende toeristische inkomsten zonder hun leefbaarheid en betaalbaarheid op het spel te zetten? Een onderzoek naar het beleid van elf Europese en Amerikaanse steden laat zien dat vooral handhaving van strenge regels lastig is.

toerisme
Kennis

Griezelen of herdenken?

Catacomben van Parijs

Diep onder Parijs liggen in donkere catacomben de beenderen van ongeveer 6 miljoen mensen. Jaarlijks lopen zo’n 500 duizend bezoekers langs de opgestapelde schedels en botten. Dit valt onder het opkomende dark tourism. Maar is toerisme wel te combineren met thema’s als herdenken en de dood?

geschiedenis
Kennis

Het grensland als atelier

Terwijl er steeds meer over de grens wordt gereisd, gewinkeld, gewerkt en gestudeerd, beschouwen ruimtelijke plannenmakers de nationale grens nog vaak als ‘einde plangebied’. Afgelopen jaar organiseerden de auteurs ontwerpateliers waar beleidsmakers uit de euregio rijn-maas-noord experimenteerden met grensoverschrijdend ruimtelijk ontwerpen.

planologie
Opinie

Een schop in Donalds rug

Bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden – dat samen met de Senaat de volksvertegenwoordiging, het Congres, vormt – zijn de kiezers ingedeeld in 435 kiesdistricten. De winnaar in elk district krijgt een zetel in Washington. Het gaat bij deze verkiezingen dus om gebieden en niet om het totale aantal stemmen, net als bij de presidentsverkiezingen. Amerikanen houden blijkbaar van politiek met een geografisch tintje.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Kennis

Catalonië - schrikbeeld of voorbeeld naar keuze

Tegen wil en dank wordt de EU betrokken in het conflict rond de bestuurlijke status van Catalonië. Regionalisten en afscheidingsnationalisten zijn zwaar teleurgesteld over de stilte van EU-zijde.

Europese kwestie
Catalonië
Kennis

Overal in het oosten nog wapengekletter

Schoolwandkaart toont het onzekere kaartbeeld van Europa rond 1920

Als ik hem na twintig jaar zoeken eindelijk uitrol, volgt een flinke teleurstelling. De eerste druk van de Nieuwe wandkaart van Europa uit 1912 staat vol aanpassingen van de staatkundige grenzen in rode en zwarte inkt. Bij nader inzien geven ze een fascinerend beeld van de onzekerheden in Europa na de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden.

geschiedenis
cartografie
Europa
Opinie

Maremma

Bij ons thuis zijn we dol op Toscane. Het eten, de mensen, de taal, het klimaat, de steden, het landschap. Ach, wie houdt er niet van Toscane? Een wat vergeten stukje is de Maremma, de kuststreek in het zuidwesten van Toscane. Oorspronkelijk was het een wat treurige streek. In de moerassen en lagunes langs de kust kwam veelvuldig malaria voor. Het was een dunbevolkte streek van veeboeren en er waren nauwelijks steden van enige betekenis. Heel on-Toscaans eigenlijk.

Blog: Fietslandschappen
Italië
Opinie

Nog een keer de Basiliek van Koekelberg

In Brussels lof 14 besprak ik een van de twee bepalende gebouwen van de Brusselse skyline, de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, beter bekend als de Basiliek van Koekelberg. Wat ik u niet vertelde – en zelf niet wist – is dat de basiliek nog meer geheimen herbergt.

Blog: Brussels Lof
Opinie

Co-creatie op reis in Japan

Vorig jaar april organiseerde de Hogeschool Rotterdam een studiereis naar Japan. Deze kreeg vorm in co-creatie tussen docenten en studenten, waarbij iedereen actief bijdroeg. En dan blijkt hoe uiteenlopend de indrukken kunnen zijn. Alle clichés over Japan kun je er ook werkelijk tegenkomen – soms pal naast elkaar.

reisverslag
onderwijs
Japan
Kennis

De berg die omlaag kwam

Diep beneden me stroomt de Rijn als een zilveren lint in fraaie bochten. De hoge naaldbomen aan de rand van de kloof lijken te wachten op hun naderende ondergang. Nog enkele jaren en ze zeilen omlaag. Hen wacht hetzelfde lot als de bomen die hier duizenden jaren terug door een heftige gebeurtenis ten onder gingen.

fysische geografie
Zwitserland
Nieuws

Leerlingen verbeelden de toekomst voor Places of Hope

De middelbarescholieren van nu zijn de inwoners, buren, werkenden en beslissers van de toekomst. In de leerlingenwedstrijd ‘De wijk van de toekomst’ verbeelden zij hun ideeën voor een duurzame en verbindende leefomgeving – te beginnen op wijkniveau. Kom het zien in Leeuwarden.

onderwijs