geografie februari 2015

Nederlanders op Jan Mayen | Eiland van avontuur | Geologisch ontdekkingsreis | De Engelse Kwestie | Nederlands schaatsland | Nieuwe editie Russische schoolatlassen

Kennis

Nederlanders op Jan Mayen

Jan Mayen - deel 1

Het Noorse eiland Jan Mayen werd vierhonderdjaar geleden ontdekt door Nederlandse walvisvaarders. Afgelopen zomer zetten Nederlanders er opnieuw voet aan wal.
 

expedities
Jan Mayen
Kennis

Op expeditie met nieuwe doelen

Jan Mayen - deel 2

Het KNAG mag dan een verleden vol ontdekkings reizen en expedities hebben, tegenwoordig is het vizier vooral gericht op de profilering van de geografie en de belangenbehartiging van het aardrijkskundeonderwijs. Tussen al die werkzaam heden door was er afgelopen zomer toch iets dat op een expeditie leek.

 

expedities
onderzoek
Jan Mayen
Kennis

Een memorabele gedenksteen

Jan Mayen - deel 3

Tijdens de expeditie naar Jan Mayen werd een memorabele gedenksteen opgeknapt, verplaatst en opnieuw ceremonieel onthuld. Waarom een gedenksteen op zo'n afgelegen eiland? Erik Verheul van de Koninklijke Marine vertelt het verhaal.

expedities
geschiedenis
Jan Mayen
Kennis

Geologische ontdekkingsreis

Jan Mayen - deel 4

Bernd Andeweg voer mee naar Jan Mayen om daar aardwetenschappelijke gegevens te verzamelen. Bijzonder om over het eiland te struinen in de wetenschap dat je een van de weinigen bent, zo niet de eerste, die het eiland op structureel geologische manier bestudeert.
 

expedities
geologie
onderzoek
Jan Mayen
Kennis

Klimaatverandering in het noordpoolgebied: docent en oud-leerling maken samen lespakket

Soms heb je een talentvolle leerling in de klas die je ook lang na het afstuderen blijft spreken. Kees Jonk en Jorien Vonk zijn zo’n duo. Ze koppelden hun expertise in een lessenserie over klimaatverandering in het noordpoolgebied.
 

onderwijs
Noordpool
Opinie

Mobiele tweedeling

Zoals je uitgesproken bierdrinkers en wijndrinkers hebt, zo zijn er ook typische Androidgebruikers en iOS-gebruikers. En net als bij bier en wijn is er een verschil in geografische spreiding. Martin de Jong zoekt het uit.

Blog: Kaartlezen
Seoul
Rio de Janeiro
Kennis

De Engelse Kwestie

Schots referendum heeft vooral gevolgen voor het bestuur van Engeland.
In de aanloop naar het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland deden Britse politici allerlei toezeggingen over meer bevoegdheden aan het Schots parlement. Dit zal ook gevolgen hebben voor Engeland: de Engelsen hebben geen parlement en willen nu een eigen politieke stem binnen het Verenigd Koninkrijk. Ze willen bovendien dat Londen niet alles dicteert; Engelse steden en regio’s eisen meer inspraak.

verkiezingen
Verenigd Koninkrijk
Engeland
Schotland
Opinie

Het nieuwe autorijden

Frank van Dam uit zijn recalcitrantie over elektrische auto's: wie echt om het milieu geeft stopt met autorijden en neemt de fiets en de trein.

Blog: Stad in zicht
Nederland
Opinie

Recht op meertalige stad

Voormalig minister van integratie Rita Verdonk had in 2006 maar al te graag de landelijke gedragsregel ingevoerd dat op straat alleen Nederlands wordt gesproken. Zover is het nooit gekomen, maar taal blijft een hot issue bij de integratie van migranten. Kolar Aparna ziet meertaligheid als een recht.
 

taal
Opinie

Aardrijkskundeles van Johan Schutrups

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Johan Schutrups kwam via allerlei andere banen terecht in het onderwijs en het ging hem meteen goed af.

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs
Kennis

Nederland schaatsland

Het enorme schaatssucces van Nederland in Sotsji vorig jaar verwonderde de hele sportieve wereld zo, dat zelfs de New York Times er aandacht aan schonk. De internationale schaatsbond ISU overweegt de sport te hervormen. De dominantie van Nederland is niet alleen te wijten aan de vele kunstijsbanen en de uitstekende organisatie van de commerciële ploegen. Ook de cultuur-geografische geschiedenis speelt een belangrijke rol.

cultuur
recreatie
Nederland
Kennis

Home is where the heart is?

In 2013 had maar 6 procent van de wo-afgestudeerden een gunstig arbeidsmarktperspectief; in 2011 was dit 40 procent. Dat betekent minder kans op een vast contract of een passende baan. Wat betekent dat voor een regio als Utrecht, die haar afgestudeerden graag vasthoudt?
 

arbeidsmarkt
Utrecht
Kennis

Snelle aanpassing Russische schoolatlassen

Een schoolatlas actualiseren vergt doorgaans heel wat tijd. Moskou besliste vorig jaar maart dat er in september, vóór aanvang van het nieuwe schooljaar, nieuwe atlassen én een nieuw leerplan aardrijkskunde moesten komen, waarin de Krim onderdeel is van de Russische Federatie. En zo geschiedde.
 

Oekraïne & Rusland
cartografie
onderwijs
Rusland
Opinie

De Sez Ner trilogie

In de Sez Ner-trilogie schetst Arno Camenisch met talrijke scènes een levendig beeld van het soms rauwe leven op de alm en in een bergdorp in zijn geboortestreek Graubünden. Door de verhalen heen lees je hoe het hooggebergte het leven van de bewoners beïnvloedt.
 

Kennis

Indië in beeld: 170 schoolplaten van vóór de Eerste Wereldoorlog

Dick Rozing herontdekte in 2004 de ‘vergeten’ fotoserie uit Nederlands-Indië en ging op speurtocht. Wie waren de initiatiefnemers, wat waren hun idealen en waar zijn de foto’s genomen? We tonen hier enkele foto’s met fragmenten van de oorspronkelijke toelichtingen.

geschiedenis