geografie maart 2015

Jaar van de Ruimte

Honden in de openbare ruimte | 'De nieuwste wijk in town' | Nieuw perspectief voor oude groeikernen | Airbnb | Congres als academisch piramidespel | Bosatlas van cultureel erfgoed

Kennis

2015: Jaar van de Ruimte

Toekomstdenken was lange tijd vooral een kwestie van de groei in juiste banen leiden. Nederland kreeg meer inwoners, meer woningen, meer auto’s en de vraag was vooral hoe dat allemaal in te passen binnen de beschikbare ruimte. 2015 is het Jaar van de Ruimte, wat houdt dat in?

Nederland
Kennis

De gebeten hond in de openbare ruimte

Volgens TNS Nipo zijn er in Nederland circa 2,2 miljoen honden. Voor sommige mensen horen ze bij het gezin, anderen hebben een bloedhekel aan de blaffende en bijtende viervoeters. Om conflicten te vermijden wordt de openbare ruimte steeds meer in compartimenten verdeeld.
 

openbare ruimte
Nederland
Kennis

Een nieuw perspectief voor groeikernen

Na decennia van vestigingsoverschotten en bevolkingsgroei lijken de voormalige groeikernen in een nieuwe fase beland. De in- en uitstroom zijn nu even groot, er is vergrijzing en er lijkt sprake van een sociaaleconomische uitsortering van huishoudens. Daarmee is de verhouding tussen de groeikernen en de centrale steden fundamenteel veranderd. Wat is het perspectief?
 

Nederland
Kennis

'De nieuwste wijk in town'

In (voormalige) achterstandswijken maken sociale huurwoningen plaats voor koopwoningen om meer welvarende stedelingen te trekken. In de Rotterdamse Afrikaanderwijk staan de oude bewoners daar minder negatief tegenover dan je zou verwachten.

Rotterdam
Opinie

Het nieuwe fietsen

Vroeger was een fiets een fiets. Dat is niet meer zo. De stedelijke en landelijke fietspaden worden tegenwoordig bereden door elektrische fietsen, bakfietsen met kinderen, transportfietsen met kratten, fixies met hipster-koeriers. Als eigenaar van een gewone huis-tuin-en-keukenfiets met drie versnellingen voelt Frank van Dam zich inmiddels een beetje een sukkel.

Blog: Stad in zicht
Kennis

De Bosatlas van het cultureel erfgoed

Je kunt er moeilijk omheen, De Bosatlas van het cultureel erfgoed is een imposant boek. Met 416 pagina’s en meer dan duizendkaarten, infographics en foto’s, gebonden met een stevige rug en in een luxe bewaardoos is het overduidelijk een boek dat jaren meegaat. Dit verzacht enigszins de stevige aanschafprijs van bijna 120 euro.

Kennis

Revolutie in het luchtverkeer

In maart verschijnt Europa: een nieuwe geografie. Daarin ook ruim aandacht voor de ontwikkelingen in het luchtverkeer en toerisme. Als voorproefje in Geografie een korte beschouwing over de aantrekkingskracht van low-cost carriers en het wensdenken van regionale luchthavens.
 

toerisme
Europa
Kennis

Werkbezoek met time-out: Barcelona

Flaneren op de Ramblas of een bezoek aan de fameuze werken van Gaudí; je associeert het al gauw met een stedentrip naar Barcelona. Een groot aantal bezoekers komt echter om te werken. Waar wereldwijd 15 procent van de internationale reizen een ‘werkbezoek’ betreft, is dat in Barcelona 42 procent. Die bezoekers willen best wat vertier. Goed vervoer én actuele informatie brengen dat letterlijk dichterbij.
 

toerisme
Barcelona
Opinie

De geografie van Airbnb

Samen met de particuliere taxiservice Uber wordt Airbnb beschouwd als de voorloper van een nieuwe deeleconomie. Duidelijk is in elk geval dat Airbnb het stedelijk ruimtegebruik verandert, concludeert Martin de Jong.

Blog: Kaartlezen
Nederland
Kennis

Van Tsjernobyl tot Fukushima

Bijna dertig jaar geleden vond in het noorden van wat nu Oekraïne is, de grootste civiele kernramp ooit plaats. Hoe is de situatie in Tsjernobyl nu? Valt daaruit iets te leren over hoe het verder zal gaan in Fukushima?
 

veiligheid
Oekraïne
Opinie

Tussen fabriek en beukenwoud - een wandeling in de Weense wijk Ottakring

In het septembernummer van Geografie schreven Gert-Jan Hospers en Peter Timmerman over het rode, donkere en groene Wenen. Dat inspireerde Paul Hesp, zelf woonachtig in de stad, ons uit te nodigen voor een wandeling door de wijk Ottakring.

toerisme
Wenen
Opinie

Aardrijkskundeles van Anton Kanneworff

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Anton Kanneworff, winnaar van de KNAG-onderwijsprijs, vindt dat een 'beste docent' kiezen eigenlijk niet kan maar voelt zich wel vereerd.

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs
Opinie

Academisch piramidespel

Jan van Mourik was de laatste jaren bij de EGU niet alleen betrokken als invited speaker en session convener, maar ook als voorzitter van de EGU subdivisie Soil as a Record of the Past. Hij ervoer wat het betekent dat conveners in ‘jouw’ opdracht hun uiterste best moeten doen voldoende abstracts bij elkaar te harken om hun sessie gerealiseerd te krijgen en zo te helpen de subdivisie succesvol te maken.