geografie april 2023

Een verwachte ramp? | KNAG-congres: Nederland in transitie | Op zoek naar het Symbioceen in Galápagos | Rommels militaire geowetenschappers in Afrika | Hoezo mantelconvectie? | Yorkshire Dales van zuid naar noord | De Carretera Austral

Kennis

Oost-Anatolische breuk: een verwachte ramp?

Op 6 februari jl. vond een verwoestende aardbeving plaats in Zuidoost-Turkije en Noord-Syrië, met een magnitude van 7.8-8.0. Daarop volgde een tweede beving langs een andere breuk met een kracht van 7.5. Beide met duizenden naschokken. Dat de regio met twee breukzones levensgevaarlijk is, wisten we al. Maar dat de bewegingen zo desastreus zouden uitpakken? Bernd Andeweg legt uit wat daarbij allemaal meespeelde. En dat bevingen écht niet exact te ‘voorspellen’ zijn.

  

Turkije
Syrië
Kennis

Nederland in transitie [1]

Het lustrumcongres Ruimte voor Transitie op 9 juni draait om vier zeer urgente thema’s die enorme investeringen én nieuwe manieren van denken vereisen. Een vooruitblik in twee delen.

150 jaar KNAG
duurzaamheid
Nederland
Kennis

Dynamiek van een stadsmuur

De Harderwijkse stadsmuur is een van de langste nog bestaande wallen van Nederland. Steenoud, maar nog altijd in beweging. Onlangs is zelfs een nieuw stukje gerealiseerd. Maar dan wel met een moderne uitstraling.

Nieuws

De Carretera Austral

van prestigeproject tot toeristische attractie

Voor de Chileense dictator Pinochet was de aanleg van de Carretera Austral, de Weg naar het Zuiden, een belangrijk geopolitiek project. Hij wilde daarmee van zijn land ‘een grote natie’ maken. Nu ontsluit deze 1240 kilometer lange weg niet alleen het Chileense deel van Patagonië, maar is deze ook een toeristentrekker eerste klas, die toegang biedt tot spectaculaire nationale parken, en een uitdaging voor langeafstandsfietsers.

reizen
Chili
Kennis

Op zoek naar het Symbioceen in Galápagos

Liever dan somberen over het Antropoceen kijkt Tom Wils uit naar het Symbioceen, het tijdperk waarin de mens de aarde niet overhoop haalt voor eigen gewin, maar zijn handelen afstemt op natuurlijke processen en zo een wederkerige, symbiotische relatie opbouwt. De Galápagos-archipel leert dat onconventionele maatregelen, hoe klein ook, soms iets groters mogelijk maken.

natuur
Ecuador
Opinie

Yorkshire Dales van zuid naar noord

Noord-Engeland is nat. Lees waarom een reis naar de Yorkshire Dales toch echt de moeite waard is, juist voor geografen. De wandeltochten zijn gemaakt in drie jaar tijd, telkens in een ander seizoen.

reizen
Engeland
Nieuws

Lint van Halden

In een van Europa's oudste steenkolenbekkens, zich uitstrekkend van Luik tot voorbij Aken, vormen mijnsteenbergen de stille getuigen van een veranderend landschap. De ooit grauwe hopen, overgehouden aan de winning van het zwarte goud, liggen nu verborgen onder groene woonwijken en toeristisch-recreatieve retailconcepten.

Kennis

Militaire geowetenschappers voor het Duitse Afrikakorps

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverden zo’n vierhonderd Duitse militaire geowetenschappers, vooral geologen, een bijdrage aan de Duitse Wehrmacht. Tien van hen werden ingezet in Noord-Afrika, ter ondersteuning van Erwin Rommels Duitse Afrikakorps. Wat deden ze daar precies? En hoe kijken we daar nu tegenaan?

Kennis

Tropische cyclonen

Deze keer geen strikt geologische vraag, maar wel aardwetenschappelijk, over de richting van tropische cyclonen. Die lijkt tegendraads.

Vraag het de geoloog
geologie
onderwijs
Kennis

[3] Japara in 1873

In 1873 verscheen een grote kaart van het Javaanse schiereiland Muria (94 x 122 cm), uitgegeven door het Topographisch Bureau in Den Haag. Deze toont een gedetailleerd beeld van de residentie Japara, inclusief de enorme vulkaan en dichtgeslibde zeestraat.

150 jaar KNAG
Cartografische leeftijdgenoten
cartografie
Indonesië
Opinie

Boeken Geografie april 2023

  • Haartsen, T. Rural geography revisited. Op zoek naar de geografie van het platteland
  • Terlouw, K. Political Geography of Cities and Regions: Changing Legitimacy and Identity.
  • Kema, G. e.a. (red.). De banaan. De onbekende wereld achter ons favoriete fruit
  • De Atlas van Geluk
  • Berendse, M., & Brood, P. Historische wateratlas NL. De drijvende kracht van Nederland
Boeken
recensie
Opinie

Verborgen in het volle zicht [podcast]

Nederland kent veel erfgoedsites waarmee iets gaat gebeuren. In het kader van het Erfgoed Deal-programma van de overheid bezoekt podcastmaker Simon Heijmans per aflevering één zo’n plek.

Podcasts
Opinie

Moslima [podcast]

Podcasts