geografie september 2020

Eten uit het bos | Pionieren in het voedselbos | Naar een duurzamer voedselsysteem | Wildplukken | En verder: Roadtrip naar Socrota | The sky is the limit in Eindhoven | Op Ruhrtour | Toegepaste geografie in provinciaal beleid | De wereldkaart als beeldverhaal

Opinie

Reportage voedselbospionier Wouter van Eck: ‘Het landschap is nog wel groen maar het leven is eruit’

Tussen de maïsvelden en egaal groene graslanden door lopen we in De Horst bij Groesbeek naar het Ketelbroek, het oudste voedselbos van Nederland. Voedselbospionier en mede-eigenaar Wouter van Eck: ‘Toen een journalist dát als reden noemde om hierheen te komen, zei ik, wat sneu voor Nederland, want dit voedselbos is nog maar 11 jaar oud.’ Links van de weg legt een boer op een grote tractor met een enorme trommelmaaier een veld met Engels raaigras plat.

Nederland
Kennis

Naar een duurzamer en diverser voedselsysteem

Voedselbos-boer Wouter van Eck is tegen monoculturen en hij is niet de enige. Wat is er mis met monoculturen? En in hoeverre zijn voedselbossen een alternatief?

duurzaamheid
voedsel
Kennis

Wildplukken in de eetbare natuur

Een stapje verder dan oogsten in een voedselbos is het wildplukken. We zijn het verleerd, maar foodies hebben er een nieuwe hobby in gevonden. En zij niet alleen.

voedsel
Opinie

De decoratieve wereldkaart van Henricus Hondius

Omlijsting vol verhalen

KNAG-collectie
Kennis

Toegepaste geografie in Gelderland

Vorig jaar maakte Michiel Scheffer – van huis uit geograaf – de overstap van de provinciale Gelderse politiek naar de consultancy. Een terugblik op wat geografie brengt in de politieke praktijk.

Gelderland
Opinie

Het Bossche Broek

Als je met de auto over de A2, vanuit centraal Nederland, richting de hoofdstad van Noord-Brabant rijdt, kruis je een aantal Rijntakken en de Maas.

In de kantlijn van het landschap
's-Hertogenbosch
Opinie

Cattle trails in Texas

In de 19e eeuw maakte het Amerikaanse spoorwegnet in het noorden van het land een enorme groei door. De noordoostelijke steden werden in hoog tempo door spoorwegen verbonden en het netwerk breidde zich verder uit naar the Midwest en de Mississippi-delta. Ook werd gepleit voor de bouw van transcontinentale spoorverbindingen naar de snel ontwikkelende westkust. De aanleg van nieuwe, lange spoorwegen door de amper bevolkte gebieden was echter onbetaalbaar voor de afzonderlijke, particuliere spoorwegmaatschappijen.

Plaatsen van herinnering in de VS
Verenigde Staten
Opinie

Met de cementboot onderweg naar Socotra

In 2019 keert Anthon Keuchenius, politiek geograaf, journalist en Jemen-kenner, terug naar het eiland Socotra in de Indische Oceaan. Moederland Jemen is dan al vier jaar in een oorlog verwikkeld. Hij doet onder andere verslag in NRC Handelsblad. En beschrijft hier, in Geografie, zijn overtocht naar het eiland.

reisverslag
Jemen
Opinie

The sky is the limit

Een profielwerkstuk over hoogbouw in Eindhoven

Het silhouet van Eindhoven werd lang gedomineerd door kerktorens en fabrieksschoorstenen. De laatste jaren schiet de hoogbouw echter uit de grond. Leerlingen van het Sint-Joriscollege mochten meedenken over het toekomstige aanzicht van hun stad.

onderwijs
Eindhoven
Opinie

Sociaal, geograaf en fan van NLT!

Het schoolvak Natuur, Leven en Technologie (NLT) biedt docenten aardrijkskunde een uitgelezen kans om samen te werken met pure bètavakken. Maar hoe zit NLT in elkaar en wat voor modules zijn er zoal?

onderwijs
Opinie

Op Ruhrtour van Hattingen naar Hagen

Niet zo ver van huis

Dat het Ruhrgebied toonaangevend is in industriecultuur, weten de meeste Nederlanders wel. Vaak bezoeken ze de Gasometer in Oberhausen, Zeche Zollverein in Essen en Landschaftspark Duisburg-Nord. Maar het Ruhrgebied – lekker in de buurt – heeft nog veel meer bezienswaardigheden. Zo kun je in het zuidoostelijke deel van de regio ook een interessante Ruhrtour maken.

reizen
Duitsland
Opinie

Boeken Geografie september 2020

  • Meulen, D. van der. Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941)
  • Xing Su. Tourism Encounters in the City. Spatial and Social Interactions between Mainland Chinese Visitors and Residents in Hong Kong
  • Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Strengers, B. & H. Elzenga. Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa. Verslag van een zoektocht naar gedeelde feiten en opvattingen
  • Böhme, M., R. Braun & F. Breier. Hoe we mensen werden